Huden under ögonen – som ett gummiand

Det låter kanske som ett dåligt skämt - men det är faktiskt fullt allvar. Huden under ögonen kan liknas vid ett gummiband. Huden runt ögonen är kroppens tunnaste - och det är också därför som den är mer ömtålig.

Huden under ögonen är som ett gummiband
Huden under ögonen är som ett gummiband

Mimiska muskler bidrar till påsar under ögonen

I våra ansikten har vi mängder av muskler. Vissa är större medan andra är betydligt mindre. Några av våra muskler i ansiktet och kring ögonen kallas för mimiska muskler. Det är dessa muskler vi bland annat använder när vi gör ansiktsuttryck, blinkar eller ler. Det är faktiskt delvis på grund av dessa mimiska muskler vi får rynkor i våra ansikten.

Vi blinkar upp mot 40 gånger per minut

En vuxen människa blinkar i snitt 25-40 gånger varje minut. Varje gång vi blinkar belastas hudens fibrer kring ögonen. Detta leder i sin tur till att musklerna blir svagare och svagare. Det fungerar precis som ett vanligt gummiband. Principen är densamma som om du tänjer ett gummiband 30 gånger per minut. Minut för minut, dag för dag, vecka efter vecka kommer gummibandet bli slappare och slappare. Efter ett tag är det helt slappt och oelastiskt - till slut kanske det går itu. Samma sak händer när du kisar. Då belastas huden på samma sätt.