Ta bort pormaskar

Pormaskar kan vara irriterande. Speciellt med tanke på att pormaskarna ofta utvecklas till finnas. Nedan kan du läsa mer om vad en pormask är samt hur du kan använda en pormaskborttagare för att ta bort pormaskar.

Därför uppstår pormaskar

Tre stycken pormaskborttagare.
Använd en pormaskborttagare

Våra kroppar täcks av hud. I huden finns porer, som är väldigt små hål i huden. Porerna utgörs av talgkörtlarnas och svettkörtlarnas mynningar och har som funktion att släppa ifrån sig talg och svett. När talgkörtelns mynning täpps till (brukar synas som en svart eller vit prick i huden) av talg, bakterier och döda hudceller samlas talget inuti körteln. Det är då pormaskar uppstår.

Kroppens talgkörtlar finns i regel i störst koncentration i ansiktet. Andra områden på kroppen där mängden talgkörtlar brukar vara stor är på bröstet och på ryggen.

Finnar bildas av inflammerade pormaskar

Det kan vara svårt att hålla isär begreppen pormaskar och finnar. Skillnaden mellan en pormask och en finne är att en pormask inte är inflammerad. Det betyder alltså att en finne kort och gott uppstår när en pormask blir inflammerad. Det är därför viktigt att klämma pormaskar på ett säkert för att inte riskera att finnar uppstår.

Använd en pormaskborttagare

Genom att använda en pormaskborttagare kan du på ett säkert sätt klämma pormaskar utan att riskera att de blir inflammerade. Det finns flera olika typer av pormaskborttagare. Se exempelvis ett trepack pormaskborttagare här. Hudvårdssalonger brukar använda dessa verktyg för att ta bort pormaskar vid exempelvis ansiktsbehandlingar som portömningar och ansiktsrengöringsbehandlingar.