Enkla huskurer mot ögonpåsar

Kalla tepåsar, färska skivor gurka, rå potatis eller kylda matskedar? De välkända och välbeprövade metoderna är många, men fungerar dem verkligen för att minska påsar under ögonen? Nedan kan du läsa om 10 olika metoder som kan minska ögonpåsar. Det ska dock klargöras att de huskurer du hittar här inte har någon dokumenterad forskning bakom sig, utan metoderna är helt och hållet baserade på personliga tester, olika typer av blogginlägg samt tidningsartiklar.

Så fixar du huskurerna hemma

gurkaGurka: Gurkan är den kanske vanligast förekommande grönsaken när det kommer till hud och hälsovård. Du har garanterat hört tipset förut, men det tål att upprepas! En kall och färsk gurkskiva under varje öga kan minska dina påsar under ögonen. Eftersom gurkan innehåller både vitaminer och vatten blir den torra och tunna huden under ögonen återfuktad samtidigt som huden får ett extra tillskott av vitaminer som bidrar till att minska svullnader kring ögonen. Du kan även lägga gurkskivorna på ögonlocken.

 • Tid: Cirka 20 minuter
 • Pris: Under 1kr/behandling
 • Extratips: Mixa gurkan till en "gröt" som du sedan lägger under ögonen

tepåsarKalla tepåsar: Koka vatten, välj ut din favoritsmak bland te-påsarna, förbered teet - och lägg de kalla tepåsarna under dina ögon! På så sätt kan du njuta av en kopp härligt te samtidigt som du får en enkel och billig ansiktsbehandling mot påsar under ögonen. En riktig fördel är att du själv kan välja innehållet på din snabba ansiktsmask. Kamomillte för att rensa ut antioxidanter, citronte för att ge huden glow eller te med smak av jordgubb för att ge huden lite extra vitaminer.

 • Tid: Cirka 15 minuter
 • Pris: 2-4kr/behandling
 • Extratips: Lägg den fuktiga tepåsen i frysen i cirka 1 minut

potatisskivorRå potatis: I världsdelar som Asien och Sydamerika är det vanligt att man använder rå potatis för att minska mörka ringar och påsar under ögonen. Det beror på att potatisen innehåller mängder av enzymer som bidrar till att suga upp "gifter" och slaggprodukter ur huden. Om du dessutom lägger dina potatisskivor i kylen i cirka 15 minuter innan du lägger dem under ögonen så kan kylan bidra till att minska svullnaderna under ögonen ytterligare.

 • Tid: Cirka 15 minuter
 • Pris: Under 1kr/behandling
 • Extratips: Skiva två-tre potatisar för hela veckan och förvara dem i kylen

Kall mjölk: Doppa bomullstussar i kyld mjölk och applicera bomullen under ögonen. Mjölken förser huden med bland annat proteiner och vitaminer och kan göra underverk för dina ögonpåsar.

matskedKyld matsked: Eftersom påsar under ögonen i många fall uppkommer på grund av att ögonen är svullna samtidigt som kyla i regel minskar svullnader så kan du minska dina ögonpåsar med hjälp av kyla! En bra, smidig och effektiv metod för att kyla ner huden vid ögonen är att lägga en matsked i frysen så att den blir riktigt kall. Sedan kan du enkelt kyla ner dina svullna ögon genom att pressa den skålade formen mot området kring dina ögon.

 • Tid: Cirka 10 minuter
 • Pris: Helt gratis!
 • Tänk på följande: Se till att skeden inte blir för kall så att du får köldskador!