Har du också bränt huden i sommar?

Vi har haft en underbar sommar i Sverige med mycket sol, bad och utomhusaktiviteter. Alla är säkert medvetna om att solen kan vara farlig och att man måste smörja in sig noggrant för att inte bränna sig. Men samtidigt underskattar de flesta solens krafter vilket gör att vi bränner oss på kroppen och i ansiktet. Läs mer om hur du ska ta hand om huden nedan!
Solens strålar är sköna - men kan också vara farliga.Kort sagt kan man säga att solens strålar sakta men säkert bryter ner huden.

Om man gång på gång bränner sig så ökar risken för hudcancer och trots att den röda solbrännan brukar lägga sig efter några dagar så är faran absolut inte över för det. Det är nämligen så att skadan kan visa sig så sent som efter 10-15 år! Samtidigt innebär det en högre risk ju tidigare i livet man bränner sig och redan idag dör fler i hudcancer än vad som dör i trafiken i Sverige. Det gäller alltså att ha stor respekt för solen.

Solen bryter ner kollagenet och elastinet i kroppen vilket i sin tur gör att huden blir torr, stum och oelastisk. Även om det på kort sikt kan vara riktigt snyggt och fräscht med en brun solbränna för stunden så håller säkert alla med om att det inte är så roligt när huden ser ut som en gammal sliten läderväska 25 år senare.

För att undvika skador när du solar bör du följa följande tips:

Din kropp skyddas av solkräm

1. Välj en solkräm med HÖG solskyddsfaktor

Många väljer alldeles för klent skydd när dom solar. För att vara på den säkra sidan bör du använda en solkräm som har solskyddsfaktor 30 till 50. Du kommer att bli brun ändå och samtidigt minskar du risken för att bränna dig markant.

2. Applicera MYCKET solskyddskräm

Du bör också tänka på att applicera mycket solskyddsfaktor. Vi brukar ta alldeles för lite och en lagom mängd för ansiktet är ungefär två milliliter (en halv tesked) och en bra mängd för resten av kroppen är omkring en halv deciliter.  Tänk också på att det inte räcker att smörja in sig endast en gång. Du måste återapplicera solkrämen varannan timme under hela dagen som du ska vistas i solen.

3. Använd en kylande kräm på kvällen

Efter en dag av sol och saltvatten behöver huden kylas av och få fukt. Det första du bör göra är att se till att dricka mycket vatten eftersom kroppen är uttorkad. Du bör också se till att använda en ansiktsmask för huden och en fet och kylande kräm på huden. Ansiktsmasken och kylkrämen bör innehålla aloe vera och ett bra tips är att förvara dina after beach produkter i kylen under semestern för att den är sval och skön lagom till kvällen.