Dina naglar växer olika fort

Hej! Idag tänkte jag bara skriva ett snabbt inlägg om naglar. Jag satt nämligen och slösurfade lite som vanligt på olika skönhets och sminksidor och kom då in på lite nagel och manikyrprodukter. I samma veva började jag fundera kring varför våra naglar växer, och jag hittade en mycket intressant artikel om just naglar och hur fort dom växer. Vi byter naglar var 3-6e månad

Alla naglar växer med sin egen hastighet. Det sägs att man kan se hur snabbt sina egna naglar växer genom att mäta hur lång den yttersta fingerleden på fingret är. Ju längre den yttersta fingerleden är, desto snabbare växer fingrets nagel. Det låter ju helt sjukt häftigt och lite otroligt. Men eftersom jag hittade informationen på Illustrerad Vetenskaps hemsida så lär det ju absolut stämma. Det betyder alltså att tummens nagel växer långsammast, medan handens mittersta finger har naglar som växer snabbast.

Dessutom växer naglarna snabbast på den hand som personen i fråga använder mest. En högerhänt person kommer alltså behöva klippa naglarna på höger hand oftare än på vänster hand, och tvärt om. Forskarna tror att detta beror på att blod, syre och näringsämnen når fram till naglarnas celler snabbare i den hand man använder mest. Samtidigt visar studier på att sommaren är den årstid då naglarna växer snabbast. Personer som är under 30 år får också räkna med att ha extra snabbväxande naglar.

Naglar växer inte lika snabbt

En fingernagel växer omkring 0,1 millimeter per dag. Det betyder att nageln är helt utbytt inom tre till sex månader. Det ska dock nämnas att det går betydligt långsammare på tårna.Där kan det nämligen ta upp till 15 månader för en nagel som har fallit av att ersättas av en ny tånagel. Sjukt va?