Förklaringar kring ekologisk hudvård

Jag satt och läste en artikel från tidningen Hälsa och fick mig en liten tankeställare kring ekologiska hudvårdsprodukter. Visste ni exempelvis att burken som står på hyllan i butiken och stoltserar med märkningen "ekologisk hudvård" endast behöver innehålla en procent ekologiska ingredienser, för att få kallas ekologisk? Innehållet kan alltså vara 99% icke-ekologiskt och ändå får produkten marknadsföras som ekologisk.

Naturlig
Naturliga hudprodukter ska innehålla förnyelsebara råvaror för att få kallas för just naturliga hudvårdsprodukter. Även om de faktiskt får innehålla låga halter av syntetiska ingredienser så är det givetvis bra om de inte innehåller några sådana alls. Det finns heller inget krav som säger att naturliga hudvårdsprodukter måste innehålla enbart ekologiska ingredienser. Dock finns det många tillverkare som endast använder sådana i sina produkter.

Ekologisk
Visste ni att de hudvårdsprodukter ni handlar i butiken, som sägs vara ekologiska, kanske inte alls är det? Det är nämligen så att endast en procent av innehållet i burken måste vara ekologiskt. Detta är något jag reagerade starkt på när jag fick veta det. Det är ju mer eller mindre direkt lurendrejeri! Trots detta säger förordningar att certifierade ekologiska hudprodukter måste innehålla ekologiska ingredienser från växter.

Endast en procent av ingredienserna måste vara ekologiska för att produkten ska få kallas ekologisk hudvård.

Naturkosmetik
Den som vill vara helt säker på att köpa 100% naturliga hudkrämer bör satsa på att hitta produkter inom kategorin naturkosmetik . När man köper sådana varor kan man nämligen vara säker på att få schyssta produkter. Dessa produkter får inte ens ha icke-miljövänliga förpackningar. Om man inte ens får ha vilka förpackningar man  vill, så tro sjutton att innehållet i produkten är godkänt och bra!