Peeling är en självklarhet för många. Att skrubba bort döda hudceller gör att huden får ett vackrare lyster och ett ungdomligare utseende. Dock finns det vissa som överarbetar huden vilket skadar mer än vad det hjälper. Nedan kommer jag att skriva några rader om vad peeling är samt hur du på bästa sätt gör en peeling.Peeling, exfoliering, hudskrubb.. Ja, namnen är många. Oavsett vilken benämning man väljer att ge metoden, så handlar det i grund och botten om samma sak. Nämligen att byta ut hudens döda celler och låta nya, unga och friska hudceller komma fram underifrån. Vi byter nämligen hudcellerna omkring 1 gång per månad. Visst låter det sjukt? Men det stämmer faktiskt. Som ung kan man till och med få ny hud två gånger i månaden, medan man som gammal får vänta omkring 3 månader innan hudcellerna förnyats.
Huden byter sina hudceller som en sorts säkerhet mot att dåliga eller skadade celler försvinner från huden. Peeling är alltså egentligen inte något onaturligt eller ovanligt, kroppen gör sin egna peeling på egen hand hela tiden! Men för att hjälpa huden på traven att bli av med gammal hud som ofta blir tråkig, stel och grådaskig så kan man använda en hudpeeling. Det finns två olika typer av peeling:
Skrubbpeeling: Detta är peeling-produkter som innehåller grova korn, ofta från sand, salt, socker eller liknande saker. Genom att gnugga kornen mot huden slits den döda huden bort och huden kan dra åt sig av den återfuktande krämen.
Upplösning: Det finns också hudvårdsprodukter som löser upp den döda huden istället för att skrubba bort den. Dessa produkter innehåller i regel vissa syror som löser upp de döda hudcellerna.
Se upp för med göra ansiktspeeling för ofta
Många gillar känslan av att peela ansiktet för att få bort död hud, pormaskar och smuts. Det ser jag inte några konstigheter i. Dock bör man vara oerhört försiktig när man peelar ansiktet. Speciellt vid partierna under ögonen där huden är speciellt tunn. Det är alltså inte någon idé att försöka skrubba bort påsar under ögonen / ringar under ögonen. Det stjälper mer än det hjälper. Istället finns det andra knep att ta till. Som jag exempelvis har skrivit om här.