Solen åldrar huden snabbt

Solens strålar är sköna - men kan också vara farliga.Solens strålar är, tillsammans med rökning, hudens absolut värsta fiende. Alla blir vi sakta men säkert äldre. Hur mycket hudens åldrande syns beror dock till stor del på våra egna vanor. Den som undviker att sola kan enligt studier slippa upp mot 40 procent rynkor jämfört med någon som har vistats allt för mycket i solen. Solen skadar huden och gör att hudens kollagen förstörs, vilket i sin tur leder till att hudens elasticitet försämras. Dessutom framträder rynkor och fina linjer tydligare i huden om kollagennivån är låg.

Använd hög solskyddsfaktor

Det är givetvis viktigt att använda solkräm. Vad många dock missar är att använda en solkräm med hög faktor hela tiden. Många minskar successivt solskyddsfaktorn i takt med att solbrännan blir allt bättre. Dock menar experterna att solskyddsfaktor 50+ är ett måste jämt då vi människor ska vistas i solen.  Solskyddsfaktorn skyddar mot hudens åldrande. Hud som inte utsätts för solens strålar åldras endast biologiskt medan solåldrad hud ger en grov hud med fler pigmentfläckar och djupa rynkor.

SPF är en förkortning av engelskans "Sun protection factor" och är ett mått på solskyddsfaktorns skydd mot UVB-strålning. Brännskador i huden kommer till största del från UVB-strålning, vilket även kan orsaka hudcancer. Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. En vanlig misstolkning är att en brunbränd hud är mer skyddad mot hudcancer än en blek hy. Det stämmer alltså inte. Riskmässigt är du inte mer skyddad mot hudcancer när du blivit brun.

KÄLLA: CNN, MayoClinic