Påsar under ögonen av allergi

Kan allergi ge påsar under ögonen? Hur gör man i så fall för att få bort ögonpåsarna, och finns det några sätt att minska risken för att ögonpåsar ska uppstå på grund av en allergisk reaktion? Nedan skriver jag några rader om vad du kan tänka på när det kommer till påsar och ringar kring ögonen till följd av olika typer av allergi.

Allergi är en relativt vanlig orsak till påsar under ögonen

Många lider av polenallergi
Allergi kan vara en orsak till påsar under ögonen. Många svenskar lider exempelvis av pollenallergi.

Allergier av olika slag kan absolut vara en bidragande orsak till att man får problem med påsar under ögonen. Huden i ansiktet och på övriga kroppen kan bli missfärgad av allergi, och det kan därför vara viktigt att kontrollera dina symptom med en läkare eller hudspecialist om du upplever eller misstänker att du kan ha någon form av allergi.

Säsongsbundna allergier som exempelvis pollenallergi/hösnuva eller liknande kan i många fall enkelt behandlas med receptfria läkemedel. Om du upplever att dessa inte hjälper är det dock viktigt att du uppsöker läkare. Pollenallergi har en tendens att ge symptom som exempelvis rinnande näsa, klåda, röda och svullna ögon, påsar under ögonen och trötthetstecken. Pollenallergin gör också att du kan se trött och sliten ut. (Källa: Vårdguiden, 1177.se)

Vanliga symptom av allergi

  • Rinnande näsa och ögon
  • Påsar och ringar under ögonen
  • Man känner sig trött och hängig
  • Man kan få svullna ögonlock

Andra allergier kan vara svårare att upptäcka. Om du exempelvis har ätit något du inte tål eller om du kanske inte tål en viss tvål eller liknande måste man allt som oftast helt enkelt försöka lista ut vilken typ av allergi man lider av genom uteslutningsmetoden. Kanske får du allergiska reaktioner i samband med att du äter eller dricker någon speciell föda? Det kan också finnas andra orsaker till allergier. Några exempel är pälsallergi, nickelallergi eller köldallergi. Listan kan i stort sett göras hur lång som helst på olika allergier, och du bör som jag tidigare har skrivit, uppsöka en hudläkare eller vårdcentral för att få en diagnos på dina problem om du lider mycket av allergiska reaktioner.