Skrubba bort död hud / döda hudceller

Genom att skrubba kroppens hud kan du göra den mjuk, vacker och len. När du blir av med dina döda hudceller som ligger kvar och "skräpar" som ett tjockt lager på din hud känns det underbart fräscht, samtidigt som huden får möjlighet att återbygga sina hudceller till att bli starka och friska. Oavsett om du bara vill skrubba ansiktet (för att exempelvis minska ålderstecken/påsar under ögonen samt ge huden lyster), eller om du vill skrubba resten av huden bör du läsa vidare nedan för att få några grymma tips!

Pimpsten
En pimpsten kan vara användbar när du vill skrubba bort döda hudceller på kroppen eller i ansiktet.

Väldigt många skrubbar gärna ansiktet, men glömmer bort att skrubba resten av kroppen. Det är dock viktigt att skrubba hela kroppen, speciellt framåt vårkanten när man kanske vill bygga upp en snygg bränna så är det bra att skrubba bort sina gamla döda hudceller för att brännan ska sätta sig ordentligt. OBS! Tänk på att inte vara ute för länge i solen. Läs mer om farorna med solens strålar här.

Så skrubbar du huden fri från döda hudceller

För att genomföra en perfekt kroppsskrubbning behöver du följande tillbehör: En rengöringskräm, typ peeling. En skrubbhandske, en pimpsten en konjac svamp samt en hudlotion.

  1.   Först och främst bör du ta en lång dusch eller ett härligt bad för att göra din hud mjuk och smidig. Se till att mjuka upp kroppen ordentligt ända uppe från huvudet och ner till dina fötter (om du vill göra en helkroppsskrubb).
  2. Slipa bort förhårdnader och liknande med hjälp av en pimpsten. Ofta får man förhårdnader på fötter, armbågar eller knän.
  3. Använd en skrubbkräm eller en peelingkräm på din skrubbhandske och skrubba noggrant din hud. Se till att inte skrubba för hårt så att huden blir irriterad eller röd. Se också till att inte skrubba för hårt på områden av huden som är tunn, exempelvis kring ögonen eller vid handlederna. Skrubba gärna i cirkelrörelser för bästa resultat. Om du vill skrubba dig på ryggen bör du använda en borste eller liknande.
  4. När det sedan är dags att skrubba ansiktet, så hoppa ur duschen eller badkaret och torka dig noggrant och ordentligt. Plocka sedan fram din konjac svamp och blöt upp svampen. Skrubba sedan försiktigt men noggrant med konjac svampen kring ansiktets alla delar. Se till att skrubba kring näsan för att rengöra porer och döda aknebakterier. Se också till att skrubba huden under ögonen för att minska påsar under ögonen samt mörka ringar eller rynkor.
  5. Skölj sedan ansiktet med ljummet vatten. Kroppen behöver sedan vila för att huden ska må bra och återhämta sig. Därför kan det vara bra att smörja in den nyskrubbade huden med en fet hudcreme eller hudlotion.

Några tips när du skrubba ansiktet

Det finns oerhört många olika krämer och peelings som innehåller olika typer av ingredienser som sägs vara bra för huden. Havssalt, nötter och frön, mandlar eller havregryn är bara några av de ingredienser som förekommer i skrubboljor och peelings. Testa dig gärna fram för att hitta en skrubbkräm som passar just dig och din hud.

Tänk på att inte skrubba din hud för ofta. Om du gör det finns risken att du överanstränger huden. Det brukar vara lagom att göra en skrubb omkring 2 gånger i månaden. Tänk också på att huden kan bli torr om du skrubbar den för ofta. Du kommer ganska snabbt att känna hur din hud reagerar på att bli skrubbad.