Tips mot torra läppar

Nu när vi närmar oss vinter, kyla och rusk kommer torra läppar som ett brev på posten. Det kalla och torra vädret gör att läpparna blir torra och nariga. Därför tänkte jag skriva en liten miniguide om hur jag gör för att hålla mina läppar i bra skick under vintern.

Det är viktigt att ta bort döda hudflagor från läpparna så att de nya friska hudcellerna får möjlighet att andas. Därför bör du peela läpparna åtminstone en gång i veckan. Jag brukar göra en läppeeling ungefär två gånger per vecka under vintern. Doppa en handduk i ljummet vatten och skrubba försiktigt på läpparna. Det ska inte göra ont, då skrubbar du alldeles för oaktsamt! Efteråt bör du smörja dina läppar med en skonsam balsam.

Använd en fet kräm på läpparna.
Ett tips är att använda en fet kräm på läpparna under vintern.

Smörj läpparna

Det är också viktigt att på daglig basis smörja läpparna med ett läppbalsam. Gärna så fet som möjligt! Jag brukar undvika att använda vaselin då det tenderar att göra läpparna ännu torrare. Åtminstone under vintern. Vaselin använder jag endast under sommaren. Jag gillar istället att använda sheasmörblandningar. Ett annat knep är att varje kväll smörja läpparna med olivolja, rapsolja eller någon annan typ av matlagningsolja. Det funkar även bra att smörja på innan du ska sova.

Använd läppmasker

Det finns också speciella ansiktsmasker framtagna för att bota torra och spruckna läppar. Jag vet att hudvårdsföretaget pilaten har tagit fram en superbra produkt som jag handlade förra vintern när jag besökte japan. Jag är inte säker på att man kan handla dem i Sverige. Testa gärna att googla så kanske du hittar :)