Hur påverkas huden av stress

Alla känner till att stress är dåligt för kroppen men vad gör stress för din hud? Detta tänkte jag försöka svara på idag. Olika människor behandlar stress på olika sätt och det går därför inte säga att någon är mer stressad än någon annan eftersom att det som känns som lite stress för en person kan kännas som mycket stress för andra. Detta gör, märkligt nog, att stressen vi känner psykiskt faktiskt påverkar kroppen mer än den fysiska stressen i kroppen, stressen vi känner psykiskt kan vara lika skadlig för huden som luftföroreningar.Dessa effekter uppkommer under perioder av långvarig stress och det är också då stress ska anses farligt, att vara stressad under korta perioder kan ses som naturligt och viktigt för att vi ska kunna leva. Nedan kan du hitta några exempel på hur långvarig stress påverkar din hud.

Detta händer med kroppen under långvarig stress

stressNär vi är stressade ökar kroppens utsöndring av kortisol, vilket ökar talgproduktionen och kan leda till akne även hos personer som inte vanligtvis lider av det.  Kortisolet försämrar också hudens förmåga att förnya sig och bryter ner ämnen i huden som normalt bekämpar inflammationer och håller huden elastisk vilket innebär att stress leder till att huden åldras snabbare. Kroppens produktion av östrogen påverkas också negativt vilket även det kan bidra till akne.

Har man varit stressad länge så dras blodkärlen i huden ihop vilket leder till en försämrad cirkulation och försämrad cellförnyelse i huden. På grund av att cirkulationen blir sämre så får huden mindre näring och syre vilket leder till torr och ömtålig hud.Stressen frisätter även histamin vilket kan leda till klåda och rodnad i huden. Långvarig stress påverkar också ditt immunförsvar vilket gör att huden blir mycket känsligare för inflammationer, infektioner och svampangrepp. Känsligheten i huden ökar alltså betydligt under stressade perioder vilket också kan leda till att eventuella eksem kan förvärras, huden kan också börja få allergiska reaktioner mot t.ex. parfym, alkohol och temperaturväxlingar.